Middagen du velger igjen …

Middagen du velger igjen og igjen er ofte den ungene etterlyser eller som hele familien har kastet sin elsk på over tid. Det kan egentlig være hva som helst, fredagstaco, lørdagspizza eller fiskeburger hver eneste tirsdag – forteller oss at vi trives med faste matvaner.

Middagen man velger igjen og igjen behøver ikke være usunn, eller kjempe sunn, den kan bare være god og da er ofte de fleste fornøyd. Det man går glipp av ved å velge de samme ti, tolv rettene gjennom hele året, er nye smaksopplevelser. Nytt krydder, andre nyanser og smaker man ikke trodde fantes.

Middagen du velger igjen …

Kanskje er det smart å reise til nye destinasjoner for å oppleve ny mat? Tror du hamburgeren du lager hjemme, er den samme du får på restaurant i Texas, i Tyrkia eller Japan, eksempelvis? Selvsagt ikke. Det er sannsynligvis tusen måter å lage en god hamburger på og like mange smaker til alle disse variantene – litt forskjellige.

Det du synes er fantastisk godt kan være mindre snadder for andre.

Mat er viktig for de fleste og middag er det viktigste og kanskje det eneste varme måltidet i løpet av dagen. Da bør man sette av nok tid til å gjøre opplevelsen så god om mulig. Det behøver ikke ta lang tid heller. Middagen du velger igjen …

Middagen du velger igjen ...

Dessverre er det svært mange nordmenn som er tilnærmet kulinarisk analfabeter, man tør ikke smake på nye ting, verken som pålegg eller middag. Man holder seg til ost og syltetøy på kneippbrød – middagen består ofte i tre forskjellige retter, ferdigpizza, spagetti med ketchup og stekt egg. Disse rettene kan knapt kalles fullverdige middager og vil gi vedkommende skjørbuk om man ikke skjerper seg.

Norge har fantastiske råvarer å velge mellom, man kan lage fantastiske retter til hele familien på under en halv time, da bør man ikke gå rundt med frykt i blikket for å få noe i munnen man ikke liker. Å venne seg til nye smaker er kanskje lettere enn mange tror, derfor også verdt et forsøk.

Sesongbetont

Mat i Norge er ofte sesongbetont. Mange griller om sommeren, spiser fårikål om høsten, nyter gris til jul og reker eller lam når våren kommer. Men tidene forandrer seg, stadig flere velger bort både kjøtt og fisk, blir veganere eller vegetarianere. Andre igjen kunne ikke klart seg uten den variasjonen som kroppen behøver, av forskjellige næringsstoffer man får fra både fisk, kjøtt egg og fjørkre, korn og grønnsaker.

Norsk fisk er av første klasse de fleste steder. Fisk kan grilles, stekes, trekkes, røkes, nytes og spises i festlig lag med mange. Fisk er kanskje den råvaren som er mest anvendelig av alle. Sundt er det også, så vidt man vet. Dessverre er det norske familier som aldri har fisk på menyen, det kommer av lite kunnskap og manglende vilje til å forsøke nye smaker.

Man skal ikke være mye til kokk for å tilberede fisk som alle liker.

Har man råvarene, gjør tiden resten av jobben. Legg f.eks. laks i aluminiumsfolie med litt smør, litt salt, litt sitron og la denne ligge i tolv minutter på grillen, på indirekte varme og du har en hovedrett, du må betale en hel del for på restaurant. Dryss gjerne litt hakket chili over fisken før servering. Beregn litt lengre tid på fisken om den er fryst. Server gjerne kokte poteter og gulrøtter til.

Apropos hamburger, selvsagt kan du ha fisk i mellom to brødstykker så får du et sunnere alternativ med fiskeburger. Eller stek laksen i stekepannen med masse av det krydderet du liker best, hakk dette slik du gjør med kjøttdeig, og bruk laksen i tacoen. Vi vedder på at du vil like det.

Laksetaco

I denne husholdningen spiser vi faktisk heller laksetaco framfor annen kjøtt-taco. Fordi laks er perfekt i wraps og lefser, med alt tilbehøret du kjenner fra den berømte fredagstacoen. Du bør forsøke. Anbefales!

Ved å utfordre seg selv å kjøkkenet, får man nye matopplevelser man ikke drømte om som naiv mat-kritiker, som tror man ikke liker nesten alt. Smaksløkene våkner til liv om man bare velger nytt krydder i litt nye retter. Noe så enkelt som en fiskesuppe kan bli en fest om man gjør det riktig. Noen reker eller krepsehaler noen biter fersk fisk, hvit eller rød, en dæsj fløte og server fersk brød til – og din fiskesuppe er bedre enn den du får servert mange steder til blodpris.

Du liker ikke reker sier du? Har du smakt ordentlig etter da? Har du pillet nok reker til et rekesmørbrød med alt tilbehør og servert en kald hvitvin til? Har du virkelig forsøkt?

Av alle verdens smaker og retter vil du ikke komme langt på listen over hva det faktisk finnes å velge mellom. Ikke engang om du spiser én ny rett, hver eneste dag resten av livet, rekker du ikke over en promille. Det finnes så mye fantastisk mat, middager du ikke kunne fantasere om engang – rundt om i verden. Du må bare begynne å smake, forsøke, feile og forsøke på ny.

Vi lover at en ny verden åpner seg for deg om du bare smaker nye smaker.

Vargas

Pin It on Pinterest