Høstens priskrig på matvarer er i gang! Plutselig er det COOP og billigkjeden Extra som ypper til priskrig ved å sette ned prisen på en rekke av sine produkter. Som dere vet er det kjedens eget merke X-tra, som er det billigste alternativet til de forskjellige varene. Og det er disse produktene som nå settes kraftig ned hos Rema 1000 og Kiwi sin største konkurrent. Høstens priskrig på matvarer er i gang! COOP er Norges nest største kjede – bare slått av Norgesgruppen.

Etter 12. mars 2020 har det vært en klondyke-stemning i dagligvarebransjen. Omsetningen er skutt i være hos samtlige kjeder, fordi grensene til Sverige og Danmark har vært stengt ned i store deler av perioden, siden da. Når vi som bor på det sentrale Østlandet ikke kan reise ut av landet for å handle billigere mat og drikke, vi handle i Norge. Og i norske dagligvare forretninger.

Stengte grenser igjen

Omsetningen hos COOP Extra i 2019 var på 62 milliarder kroner, og den vil nok gå opp med betydelige prosenter. Det selges langt mer brus, tobakk, sukkervarer og alkohol av nevnte årsak. Grensene til Sverige er stort sett stengt over hele fjøla. Foreløpig er det kun grenseovergangen til Värmland som er åpen, men den kan stenge allerede kommende helg, fordi smitten øker igjen – på svensk side.

Høstens priskrig på matvarer er i gang! Det er mye penger å spare på å sjekke kvitteringen, den kan ha store feil og mangler.

Stengte grenser igjen, vil føre til økt omsetningen for norske dagligvarekjeder. Økt omsetning gir penger i statskassen og økte arbeidsplasser til nordmenn. Hurra. Men hvor lenge varer dette eldoradoet for alle som elsker å storhandle på Rema, Kiwi eller Coop Extra? Helt til smitten i Sverige og Danmark er borte og nordmenn igjen kan gjøre harryhandel, helt åpenbart.

Lest? Tilbudene du ikke bør avvise

Prisforskjellene er enorme, det vet alle som er vant til å handle på svenskegrensa. Men hva ønsker du? Å handle billig i Norge, for å slippe reisen til Sverige, ikke sant? Dessverre vil det aldri bli særlig mye billigere enn i dag. Ja, det kan hjelpe litt å redusere avgiftene på 30% på brus og sjokolade, i et forsøk på å begrense grensehandelen på 20 milliarder korner. Men ikke mer.

Høstens priskrig på matvarer er i gang!

Billige Sverige

Dessverre er det ikke mulig å få kjøpt norske meieriprodukter i Norge til den prisen man ser norske varer selges for i Sverige. Grilstad, Tine, Sunnøve Finden, norsk sild, norsk brus og norsk sjokolade selges mye billigere i Sverige enn i Norge. Legger vi til at vin og øl er ca 50 % rimeligere, og at tobakk og snus er 70% rimeligere – hjelper det lite med avslag på ett brett med Cola. Høstens priskrig på matvarer er i gang! Foreløpig er det COOP Extra som vinner.

Billige Sverige er og blir en lokkedue for norske forbrukere, så lenge prisforskjellene er så enorme. I det øyeblikket grensene åpner opp igjen, vil norske kunder forlate norske kjedebutikker – igjen. Forståelig nok. Om myndighetene hadde tatt handelslekkasjen på alvor, burde de ha senket avgiftene på alkohol, kjøtt og meieriprodukter for å få noen effekt av det.

Ikke bare for å unngå handelslekkasje og berge norske arbeidsplasser, men for å opprettholde konkurranseevnen hos norske kjeder. Bare tenk på den miljøbomben det er, at titusenvis av privatbiler krysser grensen daglig, på dagsturer til Svinesund, Strömstad og Nordby.

Du er taperen og blir lurt

Enn så lenge må norske forbrukere tvinges til å handle på Rema 1000, Kiwi og COOP Extra. Og bli svindlet for bevisst feilprising, og ellers svært dyre norske matvarer, som selges langt rimelige rett over grensen. I den norske dagligvarehandelen er det så mye mygel, svindel og kjeltringstreker, som ikke oppdages. Hvor kundene og forbrukerne er de store taperne. Høstens priskrig på mat er i gang!

Her burde konkurransetilsynet vært på banen for lengre siden. Minst like dyktige og ansvarsfulle som næringsmiddeltilsynet er i restaurantbransjen, som begynner å komme på rett kjøl. Nettopp av den grunn.

Tror du det er tilfeldig at Kiwi og Rema 1000 kommer helt likt i prisundersøkelser? I så fall er du naiv. Selvsagt er det avtaler på kammerset her. Uten at noen løfter en finger for å ta svindlerne. Det er kanskje vanskelig å bevise. Vi er altså taperne.

Coop har merket at coronakrisen har endret forbrukeren, og samtidig gjort at ny teknologi som mobilbetaling og selvskanning har skutt fart i en helt annen hastighet enn man trodde før krisen.

E24.no

Eller tror du det er tilfeldig, hver gang en pris ikke stemmer når du kommer til kassen og skal betale? Når du ser at prisen som blir slått inn, er over det beløpet du ser på labelen, eller den digitale etiketten. Du må selvsagt selv bestemme hva du velger å tro, når kjedene gang etter gang, hver eneste dag – har feilprising på dagligvarer. Er det bevisst eller ubevisst?

COOP Extra er billigst

COOP Extra viser økonomiske muskler, fordi de kan om de ønsker å være billigst på sine “egne produkter”. I uke 41 kuttet COOPs egen lavpriskjede prisene på 160 dagligvarer som er merket X-tra. Dette er prisjusteringer som kjeden selv har gjort, i samarbeide med leverandør og produsent. Det ligger alltid en avanse i bunnen av hver enkelt vare, derfor er det innebygde avtaler for hvert produkt som til slutt bestemmer hva kunden skal betale.

Prisene kuttes på 160 forskjellige dagligvarer fra 5 til 37,70 prosent. la oss gi dere noen få eksempler. Engangs barberhøvel er redusert mest. En tipakning kostet tidligere 15,90, nå 9,90 Dusjsåpe 500 ml. ned fra 16,50 til 13,20. Hvitløks-baguetter fra 14,90 til 11,90. Og muffinsformer fra 18,70 til 15,- Høstens priskrig på matvarer er i gang! Og du kan spare mye penger på å vite hva varene faktisk koster – før du skal betale. Mangler varene prisplakat, styr unna.

Husk at det er i desember måned norske dagligvarer alltid har hatt størst omsetning. På én måned – bruker nordmenn 60 milliarder kroner. Altså på 31 dager. Det er ganske kvalmt, egentlig.

Om grensene til Sverige fortsatt er stengte, vil det bli trangt om plassen på Kiwi, Rema 1000 og COOP Extra. Skal du spare så mye som mulig på julehandelen, skriv opp det du trenger og hold deg til handlelisten.

Se på etikettene eller pris-labelen og sjekk kvitteringen. Du bør gi klar beskjed når du oppdager feilen(e). For de vil du raskt oppdage om du ser ordentlig etter.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Solskjær-kjøp kan berge jobben hans

Solskjær-kjøp kan berge jobben hans. Porto-backen Alex Telles er klar for Manchester United. Om det er nok til å få...

Lukk