Rutinene som forebygger kreft og som lar deg få et got og kanskje langt liv – kommer her. Skjønt, ingen har overlevd ennå. Vi skal samme veien alle sammen, men inntil da, kan det være greit å se hva som skal til for å unngå alvorlig sykdom og fortidig død. Det er faktisk aller mest opp til deg selv.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Diabetes 2

Paradoksalt nok kan vi mye om kreft og alvorlig livsstilssykdommer her i landet. Allikevel får mange av oss de mest skremmende diagnosene hvert eneste år. Testikkelkreft, tarmkreft, hjerte- og karsykdommer, for ikke å snakke om kols og annet svineri. Vi spiser “feil” røyker og drikker, enda vi vet at det kan gjøre stor skade.

Slik er det å være menneske, vi lar oss friste, vi ønsker å premieres og vi nordmenn er best i verden på å kose oss. Det får dessverre store konsekvenser for stadig flere.

Les også: Nye kostholdsråd – dropp ølet

Konsekvenser som er påført av oss selv ved å ikke ta kroppen og helse på alvor.

Å få diabetes type 2 fordi du har valgt å spise mye dårlig mat. Og vært for ineffektiv, og lat samtidig som at du har hatt gener som er mottakelig for det, er ingen fest, garantert. Du vil gå på medisiner resten av livet om du ikke tar grep. for Diabetes type 2 kan du faktisk ikke få bukt med. Det er med deg livet ut.

Det du kan få til med en slik kronisk sykdom, er å bli helt symptomfri og medisinfri. Men det betyr en omlegging av livsstil der du spiser riktig, mosjonerer regelmessig og skjønner konsekvensene, ved å la være.

Rutinene som forebygger kreft bør være pensum på alle skoler i landet.

Rutinene som forebygger kreft

Bildet er tatt av Sasin Tipchai fra Pixabay

Illustrasjonen er lånt med godkjenning fra Kreftforeningen.no

Måtehold

Det aller viktigste du gjør for å forebygge alvorlig sykdom, er å bry deg om hva som går inn i munnen.

Jo sjeldnere du spiser drittmat, drikker alkohol, avstår fra røyking og annen gift, så vil du ikke bli syk. Ikke av det du putter i munnen i hvert fall. Måtehold er faktisk en meget viktig faktor for å få diabetes 2, hjerte- og karsykdom, og kreft.

I følge Kreftforeningen bør man holde seg til det man faktisk vet er bra å spise. Fisk som middag og pålegg, grove kornprodukter, grønnsaker, belgfrukter, frukt, lyst kjøtt og magre meieriprodukter.

Videre anbefales det at du styrer unna for mye bearbeidet mat, salt, rødt kjøtt og fett. Holder du deg til fem om dagen, spiser variert og sunt, vil du ha alle forutsetninger for å unngå å bli alvorlig syk av det du spiser. Så enkelt og jævlig vanskelig på én gang, er det faktisk.

Kreftforeningen.no har mye info om hva du bør gjøre, om du lurer på hva som skal til for å unngå alvorlig sykdom.

Forskning

Du må gjerne heller tro på en hel haug med gode råd fra sosiale medier, at supper og slanketips er veien å gå. Det kan kanskje hjelp deg i en kort periode, men det er forskning over tid, hva som faktisk er dokumentert sunt for helsa, man bør lytte til.

Å unngå overvekt og fedme er noe av det viktigste du kan gjøre for å redusere din egen risiko for mange helseproblemer og sykdommer, blant annet kreft. Er du overvektig vil det å gå ned i vekt, eller å ikke gå opp i vekt, være gunstig både med hensyn til kreftrisiko og for helsen generelt.

Kreftforeningen.no

Selv har vi lykkes i lang tid med redusert vekt ved å faste i beste perioder. Noe vi kan anbefale mye grunnet grundig forskning på at periodisk faste, faktisk gir helsegevinst, både på kort og lang sikt. Rutinene som forebygger kreft bør være god allmennkunnskap og er nok det i Norge.

Hvordan du vil gjøre det, leve så lenge som mulig med god helse – er faktisk helt opp til deg. Du bør begynne med å spise riktig og moderat.

Kilde: Kreftforeningen.no

Vargas

Pin It on Pinterest