Slik får du jobben – om du vil ha inntekt. Jo lengre du går arbeidsledig, jo vanskeligere blir det å komme tilbake i arbeid. Om du er positivt innstilt, bruker kursing, ditt eget nettverk og flagger til alle du kjenner at du er ledig. Vil du faktisk få jobb – om du vil det nok. Det er faktisk helt opp til deg selv, hvor lenge du går ledig.

Estimated reading time: 4 minutes

Ta hva som helst

Å stemple seg som ‘Naver’ og gå arbeidsledig over tid, er en krevende og noen ganger ydmykende situasjon. Men tiden vi lever i gjør at det kan skje hvem som helst, når som helst. Da spiller det liten rolle hvor god og trygg arbeidsplass man hadde, om bedriften plutselig må stenge. Av årsaker som ingen kan ha kontroll over – les pandemi og dets like.

Lest denne? Planer om å jobbe i ferien?

Mang en restaurant, hotell, scene, teater eller butikk har gått konkurs, måtte permittere eller ha sagt opp ansatte i tiden vi har bak oss. Det har ført til at det i skrivende stund, er mangel på arbeidskraft i flere næringer. Kanskje spesielt i hotell og restaurant-bransjen, men også i andre servicenæringer. Slik får du jobben – om du vil – du bør i grunnen være villig til å ta hva som helst. Til å begynne med.

Hva du liker å jobbe med, bør være viktig for hva du ønsker å søke på av stillinger. Du bør ikke søke på jobb som taxisjåfør uten lappen, eller som lege uten nødvendig kompetanse. Men du kan uansett lære deg nye fag og ta kurs og sertifisering, for å gå en annen vei enn før.

Å gå for lenge ledig, få avslag på avslag kan føre til at man mister motet i søket etter nye utfordringer.

Slik får du jobben – om du vil

Tenk utenfor boksen

Kanskje kan det være smart å tenke utenfor boksen? Tenke nytt og omskolere seg? Ta opp fag for å få bedre karakterer og dermed økt kompetanse, og økte muligheter? Kanskje kan en venn med gode kontakter hjelpe deg til å få én fot innenfor i et yrke du aldri har forsøkt tidligere?

Lest denne? Slik takler du idiotene på jobb

Å servere, ta bestillinger og være hyggelig mot gjester, og trives med det, har litt med hvilken type person du er selv. Hoteller og restauranter over hele landet higer etter arbeidskraft. Kanskje det er jobben for deg? Kan det være verdt et forsøk?

Slik får du jobben – om du vil ha inntekt, si ja til tilbud som dukker opp og ikke være redd for at du ikke kan. Du vil uansett hva du begynner med, få grundig opplæring. Så får du heller gå et steg tilbake etterpå og si: “Vet du hva, dette var ikke helt for meg, men jeg kan ta andre oppgaver som er mer etter mine interesser.” Da har du vært ærlig og sagt hva du mener.

Student

Å være fattig student i Norge i dag, er ikke enkelt. Man bør nesten jobbe ved siden av studiene om man skal klare seg økonomisk, om man ikke har rike foreldre. Studenter som kombinerer studier med arbeid, klarer seg ofte bedre i arbeidslivet etter endt skolegang. Fordi de har lært seg den viktige strategien med å “kjempe for” de kronene man har tilgjengelig.

Man har et sunnere forhold til penger enn de som har fått penger gratis.

Lest denne? Rik på aksjer – da bør du ta risiko

Men å få seg jobb som student, er lettere sagt enn gjort. Du bør legge ned en innsats, sende ut søknader og gå rundt og by på deg selv – over alt. Slik får du jobb om du vil, du må bare ikke gi deg.

Å være smart student i dag er krevende over tid, men kan også være den beste perioden i livet. Man vet det bare ikke før mange år senere. Når mulighetene til et utsvevende og sosialt liv begrenser seg, fordi man har stiftet familie. Fått ‘kjerring og unger’, som i seg selv er et privilegium, men som ikke gir den samme friheten.

Det er den friheten om studentlivet har og gir, om man har penger nok og god råd, mange savner som voksen. Tenk litt på det, heldige studenter i arbeid.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com