Du er veganer og elsker det. Helt siden da du for litt siden ikke kunne tenke deg en dag uten kjøtt. Veganere i deg er lykkelig i møte med en ny verden. En verden med balansert og riktig kosthold for deg. Tiden med digre kjøttfulle hamburgere, pølser rennende av fett og spekemat så salt at det står av seg selv – er forbi.

Endelig har du funnet deg selv. Du er veganer og elsker det.

Vel, smaken er som baken. Noen kommer aldri til å tenke særlig over hva de putter i munnen. De spiser det som smaker godt og legger vekk det de ikke liker. Andre er svært nøye med hva de spiser er sundt, variert og til riktig tid, men både kjøtt, fisk og grønnsaker. Andre velger kun vegetariansk kost og trives med det. Ekspertene strides om hva som er best for helsa.

Ernæringsråd

Skal vi følge myndighetenes ernæringsråd, er det nettopp det å spise variert som er å anbefale. Grovt brød, magert lyst kjøtt, fisk, grønnsaker og forøvrig middelhavskost med belgfrukter, nøtter uten salt, og frukt og bær. Det man koser seg med, særlig sommerstid er for mye sukker. For mye inntak av det du strengt tatt ikke behøver, men ofte liker.

Lest? Matprisene stiger voldsomt i Norge!

Myndighetene som anbefaler dette varierte sunne som er så bra for oss, burde helt åpenbart vært rimeligere enn alt det usunne. Hvorfor er det ikke slik? Helsemyndighetene vil at vi skal spise mer fisk, mer frukt og bær, men går du i en vanlig norsk matbutikk, må du betale avgifter som ikke ligner grisen. Apropos. Ribbe i desember koster 29,90 kroner per kilo. Hvorfor det?

Du er veganer og elsker det
Foto: The Vegan Society

Hvorfor får man ikke avgiftsfrie varer som, fisk, frukt og grønt i norske forretninger – når det er dette vi bør spise mer av? Vi bare spør. Veganerne i Norge eller andre steder i verden, spiser ikke kjøtt fordi tenker på dyrevelferd. De ser ikke på dyr som mat, men som levende vesen som bør få et langt og godt liv som oss mennesker. Ære være dem for det. Du er veganer og elsker det for en grunn. Det er ditt valg.

Kuttet ut kjøtt – ble frisk

Vi hører historier om mennesker som får livet sitt snudd på hodet ved endringer i kosten. Og det å kutte ut kjøtt til fordel for et plantebasert kosthold er dramatisk nok. Om du kan bli kvitt plager som legene ikke har lykkes med å hjelpe deg med, er vi ikke sikker på stemmer. Men vi kan ikke utelukke det heller. Er det riktig er det jo fantastisk for den som opplever det.

Vi hørte nylig en historie, fortalt av dyktige Claus Wiese i NRK, som kuttet ut kjøtt og fikk endret livet sitt. Han klarte ikke gå over gulvet hjemme, var sykemeldt i lang tid, så la han om kostholdet og ble frisk. Innen kort tid. Forstå det den som kan.

Det finnes ingen grunn til ikke å stole på NRK-veteranen. Men hvorfor ble han syk av å spise kjøtt og hva gjorde ham frisk ved å spise vegansk? Er det en ernæringsfysiolog i rommet som kan svare?

Vi velger å være kritisk til å spise for mye sukker, for mye saltholdig mat. Vi tror ikke det er bra med for mye av noe, det være seg for mye fet mat røyk og alkohol, bli for overvektig eller sove for lite. Men vi tror på at det er smart å spise variert nok. Men å kutte ut den digre Entrecôte-biffen, som er det beste som finnes, sitter langt inne. Vi mener den ikke kan skade oss, direkte.

Du blir hva du spiser

Vi har tro på et fritt og demokratisk samfunn som gir oss enorme muligheter, også hva angår kosthold. En reklamesnutt fortalte oss engang at: “Du blir hva du spiser”. Spiser du bare knekkebrød så … Ikke sant, det stemmer jo ikke? Men. For det er et skjult budskap i den intelligente formaningen. Du blir overvektig av å spise usunt, du blir sunn av å spise sunt. Men det er et digert men, til.

Hva med å kombinere kloke valg på kjøkkenet? Vi skal jo leve et langt og innholdsrikt liv. Blir det særlig spennende om vi sitter med råkostsalat og rabarbrasuppe, når naboen ber oss inn på barbecue og kaldt øl? Det er ikke sarkastisk ment, vi bare spør for å få ærlige svar. Er det ikke viktig å tenke over at du blir hva du spiser, men at vi må nyte ett glass Aperol, litt snacks, spekemat, hamburgere og fete pølser – innimellom? Bare en sjelden gang.

Du er veganer og elsker det

I det øyeblikket man presser i seg en fet hamburger med ost og bacon, får man ikke lenger kalle seg en lykkelige veganer. Så da har man altså ta valget. Hva spiser veganere sommerstid når naboen klemmer innpå digre spareribs og deilige ostepølse?

Det er to alternativer om vi tar ytterpunktene. De som spiser alt, og veganerne. Alternativ én og to.

Veganerne spiser sopp, belgfrukter, frø, korn, frukt, grønnsaker, linser og erter. Isteden for marinert kyllingfilet, koteletter og flintstek. Kan det være de som ikke skjønner bedre for egen helse – som velger alternativ to? Som sagt, vi bare spør.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com
Les også vår forrige artikkel
Yoga hjelper bedre med riktig utstyr

Yoga hjelper bedre med riktig utstyr i hjemmet. Du har endelig oppdaget den viktigste formen for mentaltrening. For fysisk selvdisiplin...

Lukk