Brukes det milliarder av kroner i fotballen, forventes det trofeer. Josep ‘Pep’ Guardiola Sala, som han heter spanjolen, som har vunnet alt med Barcelona, vunnet Bundesliga tre ganger med Bayern München, og Premier League to ganger, FA-cupen to ganger og ligacupen 1 gang, med Manchester City. Men er Guardiola ferdig i City, til tross for utelukkende suksess?

48-åringen kan fortsatt vinne både FA-cup, ligacupen og Champions League med sin arbeidsgiver, Mansour, den styrtrike sjeiken i den blå delen av Manchester – som lar sin manager få alt og alle han peker på.

Skulle Pep og hans menn ta alle tre trofeene tilgjengelig, er det nok en suksess-sesong. utvilsomt. Men noe forteller oss at Manchester City ikke er slik vi kjenner dem.

Lest? En vinter full av spenning i Premier League!

For mange tap, til og med hjemme, hvor Sky Blues normalt er så solide, har vært rystende å se på. Skader på sentrale spillere som Aguero, Stones og Sane er ute og David Silva er tvilsom til kampen mot Arsenal. En god stall ja vel, men det merkes når mange viktige brikker forsvinner samtidig.

Løpet er kjørt i ligaen, utvilsomt og det kan få eierne og aksjonærene til å vende ryggen til spanjolen, fordi en spennende argentiner er ledig på markedet, noe vi kommer tilbake til senere i denne artikkelen.

Lest? Managere med størst pengebruk?

Nå er vi inne i en periode som er direkte avgjørende for hvordan tabellen i den øverste ligaen vil se ut til slutt. Juleprogrammet er tettpakket, flere lag spiller både 7 og 8 kamper i desember alene, og i starten av januar sparkes den gjeve FA-cupen i gang.

Veldig ofte er det ligalederen ved nyttår som også vinner i mai. Denne sesongen er det Liverpool som hever trofeet i slutten av sesongen. Vedder du imot?

Kun Liverpool har sviktet i årenes løp, den gang i 2013/14 sesongen, ledet Merseyside-klubben foran alle andre, men ble tatt igjen av Manchester City. Forrige sesong fulgte City og Liverpool hverandre til siste kamp. Der Liverpool tok 97 poeng uten å vinne. Noe som selvsagt aldri før har skjedd.

Denne sesongen er det Liverpool og kun Liverpool. Det kan Manchester City neppe tåle. Premier League trofeet er viktig, kanskje viktigst, helt til man ikke kan vinne det. Da blir Champions League-trofeet plutselig viktigere.

Så langt denne sesongen har ikke Manchester City sitt velsmurte maskineri, fungert optimalt. Men det har det altså gjort i Liverpool. Vi skriver medio desember og 16 kamper inn i sesongen. Fire managere har fått fyken og Liverpool leder med 15 poeng på sin argeste konkurrent, Manchester City.

Pep Guardiola has a break clause in his contract that could see him leave Manchester City at the end of the season, and speculation has begun over his successor.

Dailymail.co.uk
Guardiola ferdig i City?
Kan Mauricio Pochettino være mannen som tar over etter Pep? Foto: Wikipedia.org

Guardiola ferdig i City?

Mulig ikke noen krise i City, all den tid de kan vinne trofeer fortsatt, men at Leicester City med Brendan Rodgers ved roret, er seks poeng foran – betyr noe for eierne, fansen og yrkesstoltheten til en manager som jobber så hardt, og med så store ambisjoner som Josep Guardiola.

Allerede tidlig i november, spurte vi våre lesere om hvem de trodde skulle vinne Premier League denne sesongen – svaret var rimelig klart. 95 prosent svarte Liverpool.

Ingen managere er større enn klubben. Ikke engang Guardiola. Færre trofeer og lengre ned på tabellen enn det som forventes og svakere enn planlagt – vil resultere i utskiftninger på sikt, kanskje raskere enn mange tror.

Det viskes på desken i britiske aviser, i sosiale medier og til og med i gangene på Etihad. Kan et være nok for mannen med en vinnerprosent på 71,9 på 200 kamper for Manchester City? Kan en annen trener komme inn og gjøre det bedre? Spørsmål det er få svar på nå, midt i sesongen, men de stilles stadig oftere.

Pep Guardiola (48) har sittet som sjef på Etihad i tre år og fem måneder og 13 dager. Vi tror på store endringer i Manchester City i månedene som kommer – om ikke i januar, så i hvert fall til sommeren. Mikel Arteta, Peps assistent, linkes stadig vekk til jobben som manager hos Arsenal.

Mauricio Pochettino (47) er en populær mann hos sjeik Mansour i Man City og har vært det lenge. Det er ikke alltid nok å være populær, men det kan være nok til at argentineren selv, venter til en mulighet kommer opp. Å ta over Manchester City etter jobben i Tottenham er utvilsomt et par hakk opp.

Særlig er det Peps mangelen på vilje til å bruke unge spillere som faller mange i Manchester City tungt for brystet. Gode spillere sendes ut på lån, i stedet for å få sjansen i moderklubben. Her har Pochettino bevist hva han kan, med å gi unge spillere sjansen i viktige kamper, gjennom flere sesonger.

Spillere som Dele Ali, Harry Kane og Harry Winks i Tottenham – har mye å takke argentineren for.

Pochettinos vilje til å bruke unge spillere ofte, vinne igjen ballen høyt i banen og kontre med høy hastighet når ballen vinnes igjen på egen banehalvdel, er den nye moderne fotballen i et nøtteskall. Der er ikke ‘Pep’ og ‘Poch’ særlig forskjellige.

At José Mourinho har umiddelbar suksess i Tottenham, er selvsagt Pochettinos ære, den tidligere Manchester United-sjefen kom til dekket bord, endret til på mentaliteten og har ikke endret på særlig mer, og vinner kamper.

Det er så langt bare Guardiola som har lykkes av de to, til å vinne viktige trofeer, skjønt Pochettino fikk sine spillere til Champions League-finalen med Tottenham – forrige sesong, der uovervinnelige Liverpool tok trofeet. Pochettino vært blant topp fire med Spurs – siden han tok over i 2014.

Man kan si mye om managerne i Premier League, Jürgen Klopp, Pep Guardiola og arbeidsledige Mauricio Pochettino, er de heteste navnene i skrivende stund. Rett bak disse kommer Solskjær, Mourinho og Nuno Espirito Santo i Wolves.

Under et generasjonsskifte som er på gang i Manchester City, der Aguero (31) har halvannen sesong igjen av sin kontrakt. David Silva legger opp til sommeren, Fernandinho (34) står uten kontrakt til sommeren og legenden, Vincent Kompany allerede borte – faller det seg kanskje naturlig å endre manager også.

Sjeik Mansour har hårete ambisjoner for sitt lag. Manchester City skal være det beste laget i verden, koste hva det koste vil. Det betyr at den nye manageren, kanskje Pochettino, vil få de spillerne han ønsker seg.

Det gjorde han som kjent ikke under styreformann, Daniel Levy i Spurs, han fikk et fanatisk fotball stadion, men ikke mange forsterkninger underveis.

Spanjolen har utvilsomt gjort seg bemerket i sin tid som manager for Sky Blues. For noen mål, for noen kamper og for noen resultater Manchester City har levert under Pep Guardiola. De minnene blir værende på Etihad i mange generasjoner.

Den skal ha god psyke, og en stor dose peiling på fotball – den manageren som skal erstatte Josep Guardiola i City. Uansett hvem det måtte bli.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com