Matprisene vil stige mye av ulike årsaker i Norge dette året. At såkalte lavpriskjeder velger å ha nøyaktig samme pris på dagligvarene, gjør det vanskeligere for kundene å sammenligne priser. Tilbudene uteblir og vi som kunde og forbruker sitter igjen med regningen.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Dagligvare-svindel

Om du sammenligner 300 dagligvarer fra Rema, COOP Extra og Kiwi. Vil det være en forsvinnende liten forskjell på totalen. Det er et tydelig bevis på at det er et prissamarbeid mellom kjedene. Og slik har det vært veldig lenge i Norge.

Lest denne? Dagligvarekjedene håper pandemien varer lenge

Her sover myndighetene i timen. Det bør være større konkurranse om kundene i dagligvarebransjen. Det er faktisk en hån mot kundene og forbrukerne at dette systemet får lov til å fortsette. At Rema, Kiwi og Extra kan selge mat som koster det samme i alle kjedene er absurd.

At dagligvare-kjedene, alle som én bevisst lurer kundene sine er hevet over tvil. Ikke bare på utspekulert prissamarbeid, men bevisst feilprising av varer. Når sjekket du kvitteringen sist du handlet mat og dagligvarer?

At norsk mat blir dyrere er en konsekvens av prissamarbeid, men også en hel haug med andre faktorer.

Matprisene vil stige mye

Matprisene stiger

Dyrere råvarer, økt pris på frakt, energiprisene stiger og økt pris på kunstgjødsel gir dyrere mat. Matprisene vil stige mye, Ikke bare i Norge, men i Skandinavia og Europa forøvrig. Og man kan oppleve at fattige land faktisk går mot en større sultkatastrofe når prisene stiger mer enn forventet.

Lest denne? Slik blir du rik i 2002!

Uansett fra hvor i verden man handler råvarene eller ferdigproduktene fra, er frakten mangedoblet. Årsaken er dyrere og tregere frakt, mange flaskehalser i tørrlast-markedet og shipping-markedet. Pandemien setter spor over hele kloden.

Dyr strøm for store deler av Europa, gjør at også mat-produksjon som er avhengig av energi, det vil si nesten all mat vi spiser, vil øke i pris. Og økte priser på råvarer, gir åpenbart økte priser på sluttproduktene vi finner i norske butikker.

Fagfolk innen landbruksøkonomi bekrefter at prisøkningen på kunstgjødsel, som er et svært energikrevende produkt, vil få store konsekvenser i 2022

Nettavisen.no

Forbrukertilsynet

Vi har stort sett god rå i Norge, også når det kommer til mat, under normale omstendigheter. Dessverre er det lite som er normalt, både i Norge og i verden forøvrig. Det gjør det vanskelig økonomisk for mange, derfor er hver eneste krone man bruker på mat, én krone nærmere personlig konkurs for noen.

Matprisene vil stige mye i Norge gjennom 2022, uten at vi får gjort mye med det. Men vi kan melde fra om prissamarbeid. Slik at kjedene blir tvunget til å konkurrere om kundene, på en annen måte enn i dag.

Om det er lov å endre på priser for eget godt befinnende tenker du kanskje? Ja, det er et spørsmål vi bare må bringen videre til de som vet. Det må vel finnes et regelverk for priser på all type mat i Norge?

Forbrukertilsynet bør selvsagt få beskjed om det finnes bevis på prissamarbeid kjedene i mellom. Mulig er det vanskelig å få fram gode nok bevis for en slik ordning, men det er neppe tilfeldig at pris-avviket er så lite, som det er i Norge i januar 2022.

Den tidligere så mye omtalte priskrigen, som var mellom de norske kjedene tidligere, er åpenbart avblåst for godt. Det er det du som forbruker og kunde som taper på dette, både på kort og lang sikt. Dessverre.

Vargas

Pin It on Pinterest