Tom Hagen kald og kynisk eller … en uskyldig ektefelle som har opplevd sitt livs mareritt? Vi fikk endelig se og høre den siktede i Norges mest omtalte forsvinningssak, siden Therese-saken. Tom Hagen hadde en troverdig og sympatisk framførelse. En stoisk ro, med tårer i øyene sa han det rett ut.

“Hun er ikke her, mer. Lisbeth er borte.” Og han så rett på reporteren fra NRK som intervjuet ham. På spørsmål om han hadde noe med hennes forsvinning å gjøre. Svarte han: “Nei, det har jeg ikke.” Tom Hagen kald og kynisk eller … bare en fortvilet ektemann som savner sin kjære, som har blitt utsatt for en kriminell handling.

Hagen uskyldig?

Det er ganske nøyaktig to år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sin bopel i Sloraveien 4 i Lørenskog. Det som politiet har ment å være et åsted for drap, og som har vært gjenstand for omfattende undersøkelser i mer enn 5 måneder. Nå er adressen igjen overført til huseier, Hagen. Og i intervjuet med NRK innrømmet milliardæren at det hadde vært to tunge år.

Lest? Tom Hagen en grådig og kynisk milliardær?

Når vi endelig fikk høre Tom Hagen og se en mann i tilsynelatende stor sorg, er det vanskelig å tro at mannen kan ha noe med saken å gjøre. Tom Hagen kald og kynisk eller … uskyldig? I så fall er han en meget god skuespiller. Vi tror ikke Hagen kan ha noe med forsvinningen til kona, Anne-Elisabeth å gjøre. Men vi legger til et par usikkerhetsmoment. Hvem skulle ha interesse av å kidnappe henne?

Hvem har skrevet brevet som ble funnet i huset? Hvorfor gikk ikke politiet umiddelbart ut med en etterlysning? Og til sist, Hagen selv har hatt to år på å planlegge det han skulle si til media. Selvsagt kan det være glitrende skuespill av en iskald morder, men vi tror ikke på det. Vi tror rett og slett at norsk politi er så inkompetente at de ikke klarer å løse saken.

Vi har sett dette før. Dessverre. I Therese-saken og i Orderud-saken.

Tom Hagen kald og kynisk eller … uskyldig, motløs og i stor sorg. Han og kona Anne Elisabeth var gift i 49 år.

Tom Hagen kald og kynisk eller …
Anne Elisabeth Hagen har vært forsvunnet fra Solraveien 4 i to år Foto. Politiet

Orderud-saken

Vi har Orderud-saken friskt i minne. Riktig nok ble fire personer dømt for medvirkning til drap, emn vi vet fortsatt ikke sikkert hvem som skjøt og drepte Orderud-paret og deres datter, Anne Orderud i pinsen 1999.

Tom Hagen kald og kynisk eller … et offer for mangelfullt og elendig politiarbeid?

Norsk politi bruker fortløpende millionbeløp på å etterforske Hagen-saken og det med rette. Nettopp slik Orderud-saken ble etterforsket. Likhetstrekkene er ikke mange, fordi politiet ikke finner Anne-Elisabeth Hagen, hun kan derfor fortsatt i teorien være i live. Enda politiet er sikre i sin sak om at hun er tatt av dage.

I Orderud-saken var det liten tvil. Kristian og Marie Orderud ble skutt fra kloss hold – inne i sin egen bolig. Det samme ble datteren Anne i gangen utenfor sitt eget soverom. Det ble ikke funnet noe DNA på bopel Orderud gård i Sørum.

Men det ble funnet nok bevis som knyttet sønnen Per til en strid mellom foreldrene og ham selv. Per og hans tidligere kone Veronica har hele tiden nektet for å ha noe med drapene å gjøre.

Det er nettopp dette som kan bli utfallet av Hagen-saken også. Vi kan derimot ikke se at påtalemyndighetene har tilstrekkelig bevis mot Tom Hagen, til at han skal bli dømt for det han nå er siktet for, nemlig medvirkning til drap på sin egen kone.

Uskyldig

Det overrumplet Tom Hagen fullstendig da politiet den 28. april i år pågrep ham i bilen, på vei til jobb.

– Politiet har siktet deg for drap, eller medvirkning til drap på kona di. Har du gjort det?

– Nei. Det har jeg ikke.

– Har du hatt noen rolle i forsvinningen?

– Nei. Det har jeg ikke hatt, sier Hagen.

Tenk deg tanken: Du har mistet det kjæreste du har, du forsøker å leve så normalt som mulig, når det verste sjokket har lagt seg. Så blir du faktisk selv beskyldt for å være delaktig eller en medvirker selv, til å ha bortført din elskede. Det kan åpenbart ikke være enkelt. Man kan vel knapt forestille seg sjokket – om Tom Hagen, i dette tilfelle, er uskyldig i saken. Når politiet stoppet ham på vei til jobb.

Lest? Er Anne-Elisabeth Hagen virkelig kidnappet?

Vanskelig oppgave

Her har politet en vanskelig, om ikke umulig oppgave foran seg. Enda de uttaler at de har stor tro på å løse saken, fortsatt. All den tid det ikke lar seg gjøre å finne bevis mot den siktede ektemannen, kan det bli vanskelig.

Om ikke Anne-Elisabeth Hagen er å finne, vil det sannsynligvis være vanskelig å bevise at Tom Hagen kan ha noe med forsvinningen å gjøre. Politiet har brukt fem måneder inne i boligen, foreløpig uten å finne bevis som er offentliggjort.

Et skilsmisse-dokument som Anne-Elisabeth Hagen hadde signert, var ikke kjent for ektemannen. Men han innrømmet at det hadde vært skjær i sjøen i forholdet. Så langt som tilbake til 1993 hadde Hagen valgt å sette boligen over på sitt eget navn. Politiet hevder å vite at Anne-Elisabeth ville sitte igjen med svært lite, ved en eventuell skilsmisse. Men det vil aldri holde som bevis i en eventuell rettssak.

Rettssak

I en eventuell rettssak vil politiet måtte komme med nye og sterkere bevis mot Tom Hagen. Hvis ikke dette foreligger, vil saken bli henlagt og ektemannen vil gå fri. Om han plutselig ikke selv velger å legge godt skjulte kort på bordet, fordi hemmeligheten blir for vanskelig å bære på. Men det er bare spekulasjoner.

I en forsvinningssak er det alltid noen som vet. Her er det kanskje opptil flere aktører som er skyldige i Anne-Elisabeths forsvinning. Enten Tom Hagen er medskyldig eller ikke, er det utvilsomt noen som sitter på svar. Hagen hadde ikke klart å gjøre denne operasjonen på egen hånd. Tom Hagen kald og kynisk eller …

Slik vi opplevde Tom Hagen i møtet med NRK, framsto han som troverdig, ærlig, uskyldig og sønderknust. Heldigvis er det påtalemyndighetene som skal ta den vanskelige avgjørelsen.

Se hele Intervjuet med Tom Hagen på NRK.no.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest