Tilpass maten etter været! Å grille i øsende regn, eller ha hageselskap med sjømat, hummer og Champagne når det blåser nordavind fra alle kanter, passer dårlig.

Tilpasser man måltidene etter værmeldingen, får man en mer vellykket middag for alle involverte.

I Norge er det alltid mye vær. Sommeren 2018 vil nok for alltid bli den tørreste og varmeste sommeren vi har opplevd. Bønder over store deler av Østlandet, måte slakte ned beitedyr fordi de ikke hadde nok fôr.

I følge VG, var det 21 dager med temperaturer over 30 grader, bare i Buskerud i fjor sommer. Antall dager med nedbør kunne telles på to fingre.

Lite nedbør et det fortsatt over store deler av landet.

Norge er i ferd med å bli svidd av. Sola som var en god venn, har nærmest blitt en fiende. Norge er i ferd med å bli en ørken som vi ikke kjenner konsekvensene av der klimaforskerne dro seg i håret av fortvilelse. Heldigvis har det endret seg litt i år.

Sommeren 2019, er mer lik den tradisjonelle norske sommeren, men vind, sol og regn, med bare noen timer i mellom, knapt nok det.

Sommer betyr jo mye mat, viktige måltider, grilling, fest og hygge. Da bør man legge forholdene til rette om maten skal tilberedes ute i det fri. I hagen, på verandaen på balkongen eller ved sjøen.

Når man leter i kjøleskapet hjemme eller i kjøledisken på Kiwi, som nå er Norges billigste lavpriskjede, så finner man mye fristende, ikke sant? Blåskjell, burgere, sliders, Flintstek, pølser m/bacon, biff, reker, reps, hummer og drøssevis med kjøttfrie alternativer. Kylling med mange smaker, fisk med tilbehør.

Og alt det tilbehøret som fører med en god barbecue.

Tilpass maten etter været!

Tilpass maten etter været!

Ingen bør slanke seg om sommeren, man bør bare være litt bevisst på mengden mat man spiser. Man bør ikke doble inntaket selv om gradestokken viser over tjue grader, man kan forsøke å bremse seg litt, ikke sant?

Hvordan er det teknisk muligt å klemme innpå en Ostegrill på 180 gram, om du har planer om å redusere vekt? Er du klar over at faenskap har tett innpå 600 kalorier?

Om du ønsker å redusere vekt og forbli der etter vellykket kur, bør du gjøre det på den måten som får deg til å holde vekta for alltid. De færreste gjør nemlig det. Den harde og ekte veien til et mer harmonisk liv er nådeløs og full av farer.

Det skjer ikke uten en livsstilsendring. Det betyr at man må spise sunnere, mindre enn tidligere og bevege seg, trene eller trimme mer enn før. Da vil du lykkes.

Vi lover å komme tilbake til det tema, når høsten slår inn over oss.

Du skal grille til hele familien, det er gode meldinger, sol og skyet om ettermiddagen. Så kommer regnet. Hva gjør du da? Du kan få hjelp til å sette et provisorisk telt over stedet du griller, du kan nemlig ikke dra grillen innendørs.

Å være både kokk, servitør og vertskap til flere enn den nærmeste familie i løpet av en norsk sommerdag, kan være en prøvelse av store dimensjoner. Norsk sommer kan gi deg trøbbel, enda hvor godt du planlegger. Men jo tidligere du begynner forberedelsene, jo større sjanse for å lykkes.

På en halv time, kan du lage mange retter, ofte tar det kortere tid å lage enklere måltid til fler enn seg selv.

Tilpass maten etter været!

Tid for mat? Hvor lang tid du ønsker å bruke på kjøkkenet er opp til deg – er man to, kan man faktisk få til all verdens middager, på kort tid. Dessverre er det tiden man ikke har, som gjør at mange ikke spiser middag, hver dag.

Meldes det regn i to dager til ende, blir det hjemmelaget pizza på hele hurven, begge dagene, og is og norske jordbær til dessert. Det er jo sommer, ikke sant?

I tidsklemma er det mange som ikke setter av nok tid til god mat, da kan man ofte ende opp med ferdigmat eller usunne alternativer man kanskje angrer på. Det skal ikke mye til før man kan lykkes på kjøkken på kort tid, man må bare vite hva som står på menyen.

Med litt planlegging og kloke innkjøp, kan du ha alt klart til å tilberede de herligste retter, om du ønsker det. Men uansett hva som ender på menyen, husk at det er gjesten(e) som alltid er viktigst. Mennesket, er menneskets glede.

Husker du det, er du sannsynligvis den perfekte verten.

Må det være Taco på fredag? Hva med lakse-Taco i stedet? Et sunnere og etter manges mening, et langt bedre alternativ enn den kjedelige kjøttdeigen.

Du steker laksen som på samme måte som kjøttet, kanskje tar det litt kortere tid også. Med litt smør i pannen og noen passende krydder, så har du faktisk et sunt måltid, spesielt om du velger grove lefser (tortillas) til.

Fisk er fisk, suppe er vann og kjøtt er mat. For de kulinariske analfabeter, er det ikke lett å finne riktig mat, til de forskjellige begivenheter.

Mange liker ikke fisk, spiser aldri suppe, men velger kjøtt til alle måltider, sommer som vinter. Lykke til.

Suppe er mer enn krydder og vann. Faktisk kan det være en vidunderlig rett, om man velger riktig sammensetning, gode råstoffer som gjør suppen fyldig og smaksrik.

Da går man faktisk glipp av enorme mengder nydelig mat, tilberedt på enkelt og appetittelig vis. Suppe inneholder riktig nok mye veske, hvis ikke hadde det blitt gryterett.

En fiskesuppe f.eks, inneholder så mye smak, om man tilfører riktige og friske råvarer, at du vil bli dagens kokk, om du serverer den som en overraskelse i hjemmet.

Fisken fisker du selvsagt selv, den biter jo aller best i drittvær, tidlig om morgenen, gjerne før fem, så vær tidlig i seng om du respekterer en god fiskesuppe.

Riktige redskaper og verktøy, nok tid, god hygiene, nok mat, gode råvarer, nok god drikke, bra vær og de riktige folkene rundt bordet – så er alt klart til den store festen.

Hva du tilbereder på kjøkkenet eller i hagen, er opp til deg, men tør du forsøke ut nye retter, utvider du smaksløkene og perspektivet på god mat, uansett årstid.

Det skal ikke være nødvendig å lage det samme, uke inn og uke ut – til det finnes det for mye snadder du aldri har smakt, som du selv lett kan tilberede, inne eller ute.

Husk bare å sjekke værmeldingen før du går til innkjøp.

Velbekomme!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ferieplaner?

Ferieplaner? Aldri før har nordmenn hatt bedre råd enn akkurat i år. Boliglånsrenten er fortsatt rekordlav, arbeidsledigheten likeså, som betyr...

Lukk