Veteran-TV! Ikke TV for veteraner, men god underholdning, eksempelvis fra sportens verden, presentert fra de som var der da det skjedde. Fra godt voksne mennesker som har levd en stund og som kan å formidle.

Våre modne menn og kvinner som kan fortelle de unge hvordan det var for noe tid tilbake, den gang verden så litt annerledes ut enn i dag. Veteran-TV!

Tenk hvor mye kunnskap som forsvinner med våre eldre som verken blir fortalt eller langt fra blir presentert, som underholdning. TV2 er jo mest kjent for å ha unge, spenstige fotomodeller i sine rekker og velger bort og ut de eldre.

Wenche Andersen

Wenche Andersen på kjøkkenet i ‘God Morgen Norge‘, er kanskje 60 år, men lever på lånt tid. Hun er vel den eldste i den kanalen. Foruten, Øyvind Brigg i Nyhetskanalen som er på vei ut.

NRK derimot, bør ha vett og kunnskap nok til å vite og forstå at det er de eldre som sitter på skattene.

Sakte-TV behøver ikke bli kjedelig, det kan faktisk bli riktig god underholdning, hvis de godt voksne veteranene får presentere sitt eget prosjekt. Veteran-TV burde fått en mulighet til å fortelle omverden om ting almuen ikke vet noe om.

Lest? NRK-høsten!

Erik Bye hadde monopol på NRK i sin tid, som den perfekte underholder, uten sammenligning forøvrig, er det nettopp typer og programmer som høvdingen Bye, presenterte, Norge trenger mer av som underholdning i dag.

Veteran-TV!

Bare tenk hvilken informasjonsflom som har fosset gjennom gangene på Marienlyst, på desken i en lang rekke aviser og i magasiner hvor mennesker mellom 65 og 75 år – har arbeidet gjennom et langt liv. Travle pensjonister som kan sammenlignes med en vandrende, Pandoras krukke.

Ikke nødvendigvis slarv og rykter, men faktiske hendelser som neppe egner seg på trykk, men som burde kunne presenteres i et underholdningsprogram, med glimt i øyet.

Veteran-TV!

Hvem ser på lineært-TV i dag? Sannsynligvis voksne mennesker og færre unge, som har flyttet til nett-TV og streaming-tjenestene for lenge siden.

De unge vil nok ha NRK-MP3, raske toner og spennende action som ‘Game of Thrones’ og dets like. Det forstår man. Men hva med alle andre, burde ikke vi få noe nytt? Som f.eks Veteran-TV?

Reiseradioen

Det slo oss da vi skrev en artikkel om, Reiseradioen, at dette kanskje er noe det norske folk ventet på og gledet seg til. Og det var det liten tvil om.

Vårt mest leste innlegg i 2019, med gode marginer, er ‘Reiseradioen 2019 kommer snart …‘ og sannsynligvis fordi det handler om sommer, sol, tradisjoner, ferie, jordbær, norsk musikk og god stemning, om årene som har vært.

Vi nordmenn elsker å sammenligne tider og tradisjoner, hva gjorde vi i julen i fjor, i bursdagen til tante tutta for ti år tilbake og ikke minst, sommeren og sommerferien i fjor – jo, vi lyttet til Norges mest populære radioprogram, Reiseradioen, som er 56 år gammel. In your face!

Hele Norge, elsker Reiseradioen fordi det handler om vår egen identitet, vårt grunnleggende behov for å kjenne på noe trygt og deilig, noe forutsigbart og underholdende som om vi vet hva som skal skje. Derfor liker vi det.

Det er nesten den samme musikken, de samme programlederne, de samme faste innslagene og nesten de samme gjestene som tidligere år, og vi vil ha det nettopp slik. Hadde NRK lagt ned Reiseradioen, hadde det ødelagt sommerferien for folk flest. Dette enkle radiokonseptet har blitt en institusjon for norsk radio og som underholdning for det norske folk.

Så til Veteran-TV

Se for deg Arne ‘Ball’ Scheie (75), Ingeborg Moræus Hanssen (80), Davy Wathne (69), Gro Harlem Brundtland (80) og Arthur Arntzen (82) eksempelvis i et og samme studio, fortelle historier slik bare disse kan det. Gjerne med reportasjer fra politikken, underholdningen eller sportens verden.

Veteran-TV!

Tenk hvor mange tusen timer med skjulte skatter, som gjemmer seg i arkivet hos NRK. Som burde ha vært vist fram, presentert av disse menneskene som kan snakke i timesvis, om ingen stopper dem.

Før Brå brakk staven

Disse menneskene vi kaller veteraner, har neppe verken tid eller lyst til å være på TV for underholdningens skyld. Men de hadde utvilsomt laget veteran-TV – som kunne ha revolusjonert underholdningsbransjen.

Uten til forkleinelse for verken Davy eller Gro, som bærer sin alderdom aldeles fortreffelig. Nettopp derfor, hadde Veteran-TV gjort seg som underholdning i beste sendetid, gjerne med sport, og politikk som den røde tråden, med et drypp av alvor der i mellom. Verden er et vondt sted for mange, det bør vi aldri glemme.

Det norske folk behøver nemlig å få vite litt om årene før Brå brakk den forbanna staven. Og vi trenger kanskje å se modne mennesker som har levd en stund. Som har opplevd mer enn de aller fleste og som vil, og kan fortelle om det, ikke bare se og høre de lekre modellene på TV2. Som helt sikkert er bra nok til sitt bruk.

Rolv Wesenlund

Vi bør vokte oss vel for å ikke få et fordummende underholdningstilbud, der sex, konkurranser og digre silikonpupper er det vi får. Det norske folk er et rikt mangfold av ung og gammel, klok og viten, naivitet og klokskap, side om side.

Vi bør ha noe for enhver smak, ikke noe alle kan like, men noe for alle.

Gode gamle, Rolv Wesenlund, hadde noe unikt i programmet “Wesenstund” på TVNorge i sin tid, som du sannsynligvis husker godt. Hele 323 episoder ble sendt fra 1988-2000. Der varierte gjester kom og fortalte gode historier.

Vi tenkte ikke å anbefale en kopi av Wesenlunds glimrende program-konsept. Men vi ser den type underholdning, som kan lignes mest. Vi ønsker å senke tempoet en smule, la veteranene få utfolde seg med sine fortellinger fra en svunnen tid. Gjerne med klipp fra en rekke historiske begivenheter.

Kanskje fortellinger fra den gang Gro og dronningen nærmest ble ‘voldtatt’ av Russlands daværende president, Boris Jeltsin, eller da Arne Scheie var tvunget til å pisse på taket av Ullevål stadion.

Eller da gode Davy Wathne holdt på å le seg ihjel, hver gang han satt i studio med makker, Pål T. Jørgensen i TV2. Klart folk flest er nysgjerrig på slike hendelser. Arthur Arntzen som skikkelsen “Oluf” har alene laget det morsomste innlagt på TV-noen gang. Da han og sønnen, “Lars” fikk besøk av lensmannen.

Ingeborg Moræus Hansen, har som tidligere filmsjef i Oslo kinematografer, som forfatter og som senere fikk en ektemann i rullestol etter en alvorlig bilulykke, en hel del å berette. Sannsynligvis historier vi aldri før har hørt.

Thor Gjermund Eriksen

Thor Gjermund Eriksen er en klok mann, og vet sikkert at vi har et godt poeng i våre antagelser om hva NRK mangler i sin ‘underholdningskabal’ per i dag. Derfor ønsker vi å fri til kringkastingssjefen gjennom dette innlegget.

Du må blåse støv av våre eldre og klokeste, Eriksen. Som kan gi oss et glimt av dagene som har vært, fortelle oss historier og skrøner vi aldri vil tro på og gi oss tilbake den gode samtalen. Samtalen mellom mennesker som har levd en stund. Vi tror vi har mange med oss i dette ønske.

Norsk TV-underholdning er helt sikkert bra nok, men det savnes en smule dybde for oss over 40 år. Og som gjerne vil ha noe mer enn ‘Paradise Hotel‘ og Farmen, ‘Stjernekamp‘ eller ‘Norge Rundt’.

Vi ønsker å høre kloke mennesker fortelle om livet de har levd og hva som skjedde i kulissene – som aldri før har blitt fortalt.

Aller helst fra mennesker som har noe å by på og som har talegavene i orden. Nettopp derfor ønsker vi oss Veteran-TV, med Gro, Ingeborg, Arne, Arthur og Davy.

Ballen er dermed sparket over hos sjefene i NRK.

Vi gleder oss allerede!

Vargas

Pin It on Pinterest