På tide med elbil? Naboen har det, flere i familien har også investert miljøvennlig. Er det ikke på tide at du også får ut fingeren og tar ansvar for klodens ve, og vell? Eller er det slik som noen eksperter hevder, at elbilen ikke er noe mer miljøvennlig enn bensin og Diesel?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Miljøvennlig

At elbilen faktisk er mer forurensende enn noe annet, sett i lys av hva den består av? Elbil-batteriet alene skal visst være nesten umulig å bli kvitt. Og mange av delene på en Tesla er så lite egnet til bruk at hele bilen må byttes eventuelt skrotes. Om det kommer en bulk i karosseriet, sprekk i glasset eller andre defekte deler, så må bilen kondemneres. Mindre miljøvennlig er det vanskelig å komme.

Les også: På tide å droppe sommerkroppen?

Vi skjønner selvsagt tankegangen. Å unngå forurensning med eksos og andre giftige gasser ved å kjøre elbil. Burde i utgangspunktet ha vært en no brainer. Men så enkelt er det neppe.

På tide med elbil? Vel, vi klarer ikke helt å se verdien av elbil – all den tid batterikapasiteten ikke holder mål. Ladestasjonene er for få og strømmen er for dyr.

Og til et enda større dilemma og spørsmål det er lov å stille seg i samme slengen. Strøm i seg selv er allerede mangelvare, en dyr sådan. Hvorfor skal vi da gjøre alle nordmenn til elbil-eiere, når hele Europa snart skriker etter energi generelt og strøm spesielt? Det vil bli så dyrt til slutt at de fleste vil angre seg blå for å ha investert “miljøvennlig.”

På tide med elbil?

Drivstoff

Med bensin og Diesel-priser opp mot 30 kroner literen, bør man heller ta bussen. Men det er lettere sagt enn gjort. Særlig om man bor Nord for Nidaros. Der er det ikke bare lenge mellom hver buss, det er også milevis mellom hver ladestasjon. Men også billigere strøm. Et dilemma for mang en næringsdrivende og privatperson over det ganske land. Hvor skal dette ende?

Les også: Fra hest og kjerre til Tesla

Elbilen er mer klimavennlig enn bensin– og dieselbiler fordi den totalt sett har et mye lavere CO2-utslipp gjennom sin levetid. Dersom man skal se på elbilens CO2-utslipp, bør man se på utslipp gjennom hele elbilens levetid

Klimamyter.no

Med en oljepris som dundrer mot 120 dollar fatet, vil det ta tid før prisene på drivstoff går ned igjen. Dessverre ser det ut til at oljeprisen vil stige eller holde seg høy i uoverskuelig framtid. Det er dårlig nytt for deg som har planer om lang biltur med svigermor på slep i sommerferien. En ferie som kan bli langt dyrere enn først antatt.

På tide med elbil? Av pest og kolera er det ikke lett å velge. Må du ha bil, kan kanskje en hybrid være løsningen, eller like galt som noe annet?

Noe som kan berge sommerferien er at krigen i Ukraina tar slutt og man får en løsning på den pågående energikrisen i Europa. Alt henger sammen med hverandre, men det ser ut til at begge utfordringene ser ut til å vare. Dessverre.

Tesla

Halve Norge kjører rundt i Tesla. Fordi det har vært lønnsomt å kjøpe dyre nye elbiler. Men nå er festen snart over. Myndighetenes kutt i elbil-avgiften fjernes på biler over 600.000 kroner. Noe som gjør særlige dyre biler som Tesla betydelig dyrere.

Tesla er sikkert fantastiske biler, det. Men tar du en titt på Finn.no eller andre steder det selges mye bil. Vil du også finne overraskende mange Teslaer. Hvorfor det? Jo, fordi det ikke skal så mye til, før man man tvinges til å skrote nesten helt nye elbiler, av ulike årsaker, som vi var inne på innledningsvis. Da skal du jaggu ha god bilforsikring. Som dekker helt ny bil – om du får en “ripe i lakken”.

Vi har ikke peiling på bil. Verken bensin, Diesel eller elbil. Men vi har notert oss at Tesla som aksje, er minst like populær som bilen. Akkurat som Norges største bank, DNB. Mange hater banken, men nesten alle elsker aksjen.

På tide med elbil? Skal du kjøpe Tesla i nær framtid, ikke snakk med bilselgeren som selger bilen, for da ender du opp med bil. Men snakk med folk som kan markedet og vet hva som vil skje i tiden som kommer, innen utvikling, miljø og økonomi. Altså, du må ha en spåkule, fordi ingen kan vite hva morgendagen bringer.

Alt vi vet – er at det blir dyrt. Veldig dyrt.

Vargas

Pin It on Pinterest