Du har hør om Elling? Elling eller hvem det egentlig er. Du har sett eller lest om denne merkelige mannen, skapt av forfatteren, Ingvar Ambjørnsen. Når du leser om Elling stopper verden litt opp fordi du kommer inn et univers du ikke har sett maken til.

Et univers som kan være vanskelig å forstå noe av. Er det mulig, er det lett å tenke. Svaret er dessverre, ja. Det er nok mulig.

Lest? Refusert eller antatt?

Hvem er du, Elling? Vi som leser og skriver dette, kan noen gange være som Elling, men bare i visse situasjoner. Hadde vi vært noe i nærheten av Elling hele tiden, ville vi sannsynligvis ha gått til grunne, hele gjengen.

Elling er en ensom nevrotisk sjel, kanskje litt som Ambjørnsen selv, tror vi. Denne forfylla tullingen som sitter et eller annet sted i Tyskland og forandrer Norge hver jævla gang han kommer med nye verk. Bare bøkene om denne Elling alene – har gjort noe med oss.

Hva det er, kan vi ikke helt sette fingeren på, men vi elsker åpenbart å lese hver eneste linje, side, kapittel og bok om dette snodige menneske som svært mange nordmenn, har trykket til sitt bryst.

Vi har forsøkt å ikke se for oss skuespilleren, Per Christian Ellefsen, skuespilleren som gjorde Elling i filmene av samme navn. Fordi forfatteren heller ikke hadde Ellefsen på netthinnen da han skrev bøkene om sitt alter ego eller dets like.

I den siste boka om Elling, «Ekko av en venn» som vi nesten er tvunget til å be deg om å lese, er hovedpersonen mitt i femtiårene. Så vidt vi vet er Ellefsen, altså skuespilleren fra filmene, snart 66 år og pensjonist, så det er allerede en viss forskjell her.

Elling eller hvem?
Ingvar Ambjørnsen Foto: Wikipedia.org

Hvem Elling egentlig er, vet kanskje ikke engang Ambjørnsen. Men at det finnes den type mennesker med tildels psykotiske trekk, angst fra en annen verden og et selvbilde så forknytt at det ikke skulle være mulig – selvsagt finnes de. Over alt.

Elling eller hvem?

Mange vil heie på Elling fordi han er en ensom, forknytt sjel som ikke lykkes særlig i livet sitt. Andre føler nok sympati med ham fordi han er en enkel, grådig sjel, engstelig og livredd for nesten alt.

Fuktskadene og muggsoppen på bad og soverom, forblir uimotsagt for huseier, når Elling leier seg inn i en sokkelleilighet på Grefsen i Oslo. Hos enkefru Annelore Frimann-Clausen.

Med et daglig besøk hos to helt forskjellige kvinner på den lokale Spar-butikken, der han også har noen hemmelige seksuelle fantasier om dem begge, går Elling av konseptene over at det ikke finnes lever i diskene. Han skulle så inderlig ha lever i fløtesaus til middag.

Da Elling ytrer seg om denne problemstillingen til kvinnen i kassen; ser hun på ham, ifølge Ingvar Ambjørnsen, med et uttrykk som om han hadde tilbudt henne grove seksuelle tjenester, uten betaling. Kvinnen i kassa på Spar, hadde åpenbart ikke hørt om lever som mat.

Det er altså forfatteren eminente evne til å trylle for oss, legge sammen ord til kunst, til leselyst og forundring over at det i det hele tatt er mulig å fortelle en historie om en drit kjedelig fyr, uten venner og evne til å kommunisere som folk flest. Jo da, Elling kan snakke, men han tåler ikke motstand.

Det er denne endringen i humør og lynne, Ambjørnsen makter å skrive om på en helt særegen og fortreffelig måte. Han lykkes også med å gi oss et klokkeklart bilde over menneskene Elling møter, enten det er hos Dr. Borg eller den rike og sannsynligvis utro naboen.

Miljøskildringene forfatteren gir oss, er verdt prisen av denne boka.

Dette er uansett ikke noen anmeldelse, det kan vi ingenting om, nei, dette er kun en eneste stor hyllest til Norges beste forfatter, inget mer.

Elling eller hvem?

Et eksempel til, uten å røpe for mye av teksten i den vidunderlige romanen, «Ekko av en venn» – var dette øyeblikket som vi føler er viktig å ta med for å gi et innblikk i hvem denne mannen, altså Elling, egentlig er.

Lest? Til alle skrivere …

En forfatter ønsker å vite mer om Ellings forhold til den avdøde kunsteren, lyrikeren og forfatteren, ‘Alfons Jørgensen’. Men da den kvinnelige journalisten ankommer, uten å så mye som hilse på Elling, går det i svart for ham. Mer får du ikke vite av oss. Du bør lese deg opp og kjøpe denne romanen, utgitt av Cappelen Damm.

Om du ikke leser selv, din stut, så kjøp den i gave til noen som gjør det.

Du finner et eget lite Elling-samfunn på Facebook, under ‘Elling-nytt’ finner du drøyt fem tusen fans, som ytrer seg i en lukket gruppe, om Elling og hans liv. Selvsagt i regi av Ingvar selv.

Ambjørnsen har gitt ut 18 romaner, 7 noveller og fortellinger og 5 serier om Elling. I tillegg kommer de 10 bøkene om Pelle og Proffen og 4 bøker om Roberto og Samson.

Ingvar Ambjørnsen er ikke bare forfatter, men leverandør av førsteklasses virkelighets-skildringer, fortalt så ekte og underholdene at vi holder pusten underveis.

Etter å ha lest en rekke forskjellige forfattere gjennom årene, er det ingen som er i nærheten å gjøre en fortelling, en roman eller en historie så levende som Ambjørnsen. Ingvar er i særdeleshet den aller beste. Enda vi trykker så gjerne både Per Petterson og Lars Saabye Christen til vår håret byste.

Vi behøver selvsagt ikke nevne at VG gav «Ekko av en venn» terningkast 6, og det er ikke tilfeldig, men absolutt fortjent. Se ikke bort fra at Elling-bøkene blir pensum for psykologistudentene i framtiden.

Hva kan man si, annet enn takk, Ingvar. For Elling.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Adele – endelig tilbake!

Adele Adkins (31) er endelig ute med ny musikk, om vi skal tro på de britiske sladderspaltene. Adele - endelig...

Pikk eller dildo?

Kvinner i alle samfunnslag har evnen til å bli kåt med jevne mellomrom, heldigvis, hadde man nær sagt. Pikk eller...

Lukk