Nuno og Wolves – sesong tre! I byen Wolverhampton i West Midlands i England, snakkes det mye om fotball for tiden. Slik har det vært siden 31. mai 2017, da Nuno Espirito Santo (45), kom til byen – som en reddende engel nærmest.

Tilhengerne, fansen, har nemlig opplevd langt flere nedturer enn oppturer de siste førti årene. De er sultefôret på sportslig suksess og opptur. Den foregår akkurat nå og sannsynligvis i nær framtid.

Vi skal forsøke å forklare hvorfor.

De kinesiske eierne Fosun International, kom til den tidligere gruvebyen, 21. juli 2016, da var dette konglomeratet, et enormt investeringsselskap med forretninger over hele kloden, ukjente for den vanlige mannen i gata, både i England og i Norge – de nye eierne av Wolverhampton Wanderers.

Starten gikk ikke helt som planlagt.

Det gikk rykter om store investeringer, utbygging av hjemme-arenaen, Molineux Stadium og optimismen var gryende. Problemet var treneren. Skulle nye koster inn og bygge et nytt lag med de nye eierne? Nei, trodde fansen, jepp, sa eierne og Kenny Jackett var historie.

Jacket hadde gjort en god jobb, men skulle ikke få fortsette, til tross for å ha tatt det gamle storlaget opp fra gjørma i League One, sesongen 2015/2016. Det første den nye sjefen, Jeff Shi og Fosun gjorde, var å sparke Jackett. Den italienske målvakten, Walter Zenga sto klar til å ta over i den nye æraen.

Det skulle vise seg å være en tabbe.

Italieneren var mer opptatt av å reise til familien som hadde base i Dubai, og lot være å ta styringen slik Fosun forlangte. Allerede etter 17 kamper var det over for italieneren. Paul Lambert, en gammel ringrev som hadde vært gjennom tøffe Championship-oppgjør en rekke ganger tidligere, fikk sjansen. Ny manager, ny feil av Fosun.

Lest? Wolves bedre enn Manchester United?

Allerede etter 33 kamper, fra november til Mai 2017 og med 14 tap var det slutt for skotten. Men, via sitt samarbeide med fotballagenten, Jorge Mendes, fikk Jeff Shi tipset om Nuno Espirito Santo, som hadde gjort det brukbart i Valencia i Spania og Porto i Portugal. Store klubber i enda større fotballnasjoner.

Velkommen, Nuno!

Det skulle vise seg at Nuno, som er bestekompis med, Jorge Mendes for mer enn tjue år tilbake i tid, som agentens aller første klient, var målvakt for José Mourinho i Porto.

Men som manager fikk ikke Nuno fortsatte og var derfor ledig på markedet og gikk å sparket i grusen hjemme i Portugal, noe Jorge Mendes var klar over som hans agent. Vi nevner samtidig at Mendes, også er agent for José Mourinho og Christiano Ronaldo.

31. mai 2017 ble Nuno Espirito Santo, presentert som den nye manageren for Wolves, den tredje på svært kort tid under Fosun. Fansen var skeptiske.

Nuno og Wolves – sesong tre!
Nuno i lyseblått, Mourinho i front med suksess for Porto ACTION IMAGES / MICHAEL REGAN

November var ferdigspilt i 2017.

Wolves hadde imponert og vunnet fire kamper på rad, Nuno ble kåret til månedens manager for november. Fulham, Reading, Leeds og Bolton hadde fått juling. Fansen begynte å se konturene av et lag som spilte med hjertet, for første gang på lenge.

Fra da, til 4. juli 2019 er Nuno Espirito Santo navnet som nevnes oftest i Wolverhampton by. Mannen genierklæres over en lav sko, han hylles i media og linkes stadig til betydelig større klubber enn Wolves.

Vi skal se på hvorfor det ble slik.

Som de fleste vet, er Championship i England, et forferdelig sted for et fotball-lag. Det er 24 lag som vil drepe hverandre, to ganger per uke. 46 kamper fra august til mai, derav minst ti lag, som er gode nok til å sloss om de to opprykksplassen og den siste via Play Off. Wolves vet bedre enn de fleste at det ikke er noen enkel oppgave å rykke opp til Premier League.

Nuno og Wolves sesong tre!

Wolves og Nuno hadde Jorge Mendes og milliardene til Fosun på sin side. Som gjorde det mulig å hente legenden Joao Moutinho, stortalentet, Ruben Neves, stopperkjempen, Willy Boly, lynvingen Diogo Jota, Ivan Cavaleiro og publikumsfavoritten, Helder Costa.

Flere kom kun på lån, men som skulle signere faste kontrakter etterhvert, til summer som aldri før var nevnt i samme åndedrag som Wolves.

Nuno og hans menn klarte det på første forsøk med å ta hele 99 poeng.

Opprykket til Premier League ble feiret av fansen, byen og klubben som om de hadde vunnet verden. Slik føltes det nok også for alle involverte med hjertet for klubben. Byen var i ekstase, Wolves hadde fått sin frelser gjennom den portugisiske maestroen, Nuno.

Nuno og Wolves – sesong tre!
Foto: Vargas12.com
Nuno og Wolves – sesong tre!
Nuno og Wolves – sesong tre!
7. plass i Premier League og kvalifisering til Europa League.

Joao Moutinho (31) med 114 landskamper for Portugal ble hentet inn på midtbanen. Rui Patrício, Portugals målvakt gjennom de siste ti årene, med 81 landskamper, ble hentet inn for å gjøre en jobb i målet for Wolves og Nuno.

Meksikaneren, spissen, Raul Jiménez ble hentet på lån fra Benfica, men ble klubbens dyreste spiller, £30m. Leander Dendoncker, kom også på lån, fra belgiske Anderlecht, men også han ble signert fast nå i sommer, prislapp: £12m.

Den venstre ving-backen, Jonny Castro Otto (25), kom på lån fra Atletico Madrid, men ble signert i januar-vinduet for £15m. Otto har allerede debutert for det snaske A-landslaget, så dette er en ving-back i absolutt verdensklasse. Nuno bygger et topplag for framtiden, og har derfor en annen forsvarsspiller på venstresiden, Ruben Vinagre (20) også han portugiser, men landskamper for aldersbestemte lag.

Nuno sine målsetninger for den første sesongen i Premier League, var å ta en kamp av gangen, spille slik de har blitt enige om på treninger. Terpe på oppgavene og gjøre hverandre gode i sitt sedvanlige system 3-4-3.

For journalister som følger Wolves, var, og er Nuno en “vanskelig” manager, fordi han sier stort sett det samme hele tiden. Nuno liker ikke media, men forstår at det er en jobb å fortelle om sine planer. Portugiseren snakker ikke med noen andre enn spillerne, før han må.

I Desember 2018, fikk Wolves en formsvikt som førte til fem tap på rad. Systemet han hadde sverget til helt fra start, ble endret fra 3-4-3 til 3-5-2. Ut med Helder Costa, som nå er solgt til Leeds. Inn med Leander Dendoncker på midtbanen og vips, Tottenham fikk juling på Wembley i årets siste kamp i 2018.

Sesongen ble en formidabel suksess.

Sett i lys av å slå Manchester United to ganger på Molineux, Tottenham på Wembley, Chelsea og Arsenal hjemme, samt uavgjort mot Manchester City og Manchester United borte, samt slå Liverpool i FA-cupen hvor de tok seg helt til semifinalen, og sikre 7. plassen i ligaen og kvalifisere seg for Europa League – må man kunne si at Wolves og Nuno hadde en brukbar sesong.

Pengene sitter løst i klubben. Fosun vil tjene penger, det er derfor de kjøpte den i første omgang, men vil bruke mye penger for å få Wolves opp blant de aller beste i Europa, ikke bare i England. Med Nuno ved roret, er Fosun et godt stykke foran sine hårete ambisjoner. Utvilsomt. Vi kan se spillere som kommer inn, som vil koste rundt en halv milliard kroner.

Lest? Tidligere spiller tar over Chelsea!

Eierne sier de er i England for alltid, fordi de ser hvor viktig klubben er for fansen, vi vet at pengene betyr mest, men Fosun har planer om å bygge ut hele Molineux over tid. Den jobben begynner neste sommer. Målsetningen er å få et anlegg som tar 45.000 – 50.000 tilskuere, mot de 33.000 som stadion tar i dag.

Vi noterer med stor begeistring at Wolves, til tross for å ha den minste troppen i Premier League, ikke har hatt flere enn fire skader gjennom hele sesongen, der Diogo Jota hadde to av disse.

Et ekstremt viktig og riktig opplegg rundt restitusjon rundt oppvarming og trening for spillerne, gjør at klubben har sluppet med skadde spillere. Fasilitetene, trenerne og utstyret klubben har på treningsanlegget, Compton, med basseng og en rekke treningsbaner bør få noe av æren.

Samtlige hjemmekamper ble utsolgt, Molineux Stadium ble målt til det høyeste volumet i decibel, av samtlige arenaer på balløya. Sesongkortene er allerede utsolgt og man kommer ikke inn på nettsidene for å bestille de aller nyeste draktene, med ny sponsor på brystet.

Alle piler peker rett opp for Nuno og Wolves.

Nuno og Wolves sesong tre!

Som de faste vet, snur det svært raskt i engelsk fotball.

Da Sir Alex Ferguson trakk seg i Manchester United, var David Moyes den klare arvtageren, han fikk kontrakt på seks år, for seks år siden nå, faktisk. Manageren fikk fyken etter ti måneder. Louis van Gaal og José Mourinho lykkes ikke etter dette, mange tror også Solskjær vil få problemer, om resultatene uteblir.

Hvor lenge Fosun vil beholde Nuno, vet vi ingenting om.

Det handler om sportslige resultater og kun det. Fortsetter Wolves å vinne kamper, fortsetter selvsagt Nuno som manager og han er mer enn populær nok hos fansen. De elsker ham og synger om han hele tiden.

Ulvene skal gjennom en omfattende kvalifisering mot antatt svakere motstand for å være klare for den gjeve, Europa League. Vinneren tar som kjent en plass i Champions League, vi bare nevner det. Wolves og Fosun, Nuno og hans eminente trenerteam har hårete mål også i sesong tre av eventyret – som oppleves som en drøm, for alle som elsker klubben.

Nye spillere vil komme inn, men Nuno ønsker å beholde sin spillergruppe på et lavt antall. Sannsynligvis ikke over 25, men han må ta høyde for et viss antall kamper mer enn forrige sesong, med tanke på Europacup. Vi kan komme til å se en ny spiss, en ny midtbanespiller og en midtstopper, som et minimum.

Wolves linkes alltid til en hel haug med spillere, slik også i dette overgangsvinduet som stenger rett før sesongstart, 9. august.

Som de fleste vet, ligger det i blodet når du først får en klubb i hjertet.

Jeg er så heldig å ha Wolves i mine årer og har hatt det i mer enn 40 år. Nå, endelig, ser vi lyset i tunnelen, endelig skal Wolves være med å sloss om de gjeveste plassene i Europa – slik de gjorde med bravur på femtitallet.

Endelig er Wolves tilbake hvor de hører hjemme, takket være Nuno!

Øyvind Teige, for Vargas12.com

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Tilpass maten etter været!

Tilpass maten etter været! Å grille i øsende regn, eller ha hageselskap med sjømat, hummer og Champagne når det blåser...

Lukk